Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă 3,78 miliarde lei în luna mai prin vânzarea de titluri de stat, după ce în aprilie a împrumutat de pe piaţa internă peste 5 miliarde lei, prin vânzare de titluri în lei (2,5 miliarde lei) şi în euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
Primele licitaţii sunt programate pe 9 mai, când administratorii datoriei publice vor să vândă certificate cu scadenţa de şase luni (500 milioane lei) şi obligaţiuni pe cinci ani (800 milioane lei). Pentru datele de 16 şi, respectiv, 20 mai, ministerul a programat licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, prin care vrea să atragă 500 milioane lei şi, respectiv, 300 milioane lei. Titlurile care vor fi vândute în 16 mai vor ajunge la scadenţă în aprilie 2016, iar obligaţiunile pentru care este programată licitaţia din 20 mai, ajung la maturitate în iulie 2017.
În ziua următoare fiecăreia dintre cele două licitaţii, Finanţele au programat câte o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, prin care să împrumute adiţional încă 50 milioane lei (17 mai) şi, respectiv, 30 milioane lei (21 mai). Randamentul titlurilor de stat în lei a scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune. "Suma emisiunilor ar depăşi valoarea titlurilor ce ajung la scadenţă cu 0,4 miliarde lei, o schimbare faţă de situaţia din luna (sau ultimele trei luni) când titlurile ajunse la scadenţă le depăşeau pe cele emise cu 1,2 miliarde de lei. Aceasta ar putea să tempereze avansul titlurilor de stat, însă nu ar trebui să fie prea complicat pentru piaţă să absoarbă această ofertă deoarece piaţa pare să înregistreze un exces de lichiditate şi accelerarea uşoară a emisiunilor a fost sugerată în trecut de oficialii MF. Impactul advers pe care l-ar avea această ţintă de emisiuni asupra condiţiilor de lichid