România este printre acele trei ţări care au ieşit din criză, iar pentru garantarea creşterii economice este nevoie de o bună utilizare a fondurilor europene, lucru așteptat de la Guvernul Victor Ponta, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
”Vedem câte ţări erau în criză în 2009 şi câte au ieşit. Trei au ieşit, atât, din care România este una dintre cele trei. A ieşit Germania anul trecut din deficit excesiv şi anul acesta ies România şi Ungaria. Faptul că în trei ani noi am reuşit să venim în criteriile de la Maastricht este o probă că programul de austeritate românesc a reuşit şi avem platforma de pe care să creştem”, a spus Băsescu luni, la TVR1, menţionând că foloseşte datele prezentate în urmă cu câteva zile de Eurostat.
În context, preşedintele a reafirmat că fostul premier Emil Boc a luat măsurile corecte, în 2010.
”Eu ştiu că a făcut (Guvernul Boc - n.r.) ce a trebuit. N-a făcut bine, că nu e bine să tai salarii, să introduci impozite la pensii, să măreşti TVA-ul. Şi eu zic că nu este bine, dar a făcut ce a trebuit. Nu întotdeauna faci ce este bine. În lipsa acestor măsuri (măsurile de redresare economică adoptate în 2010 - n.r.), noi ajungeam în câteva luni să nu plătim deloc salariile şi pensiile, pentru că nu ne mai împrumuta nimeni pe plan extern”, a susţinut şeful statului.
Preşedintele a spus că pentru creşterea economică a României este necesară o bună utilizare a fondurilor europene, punctând că speră ca acest lucru să fie rezolvat de Guvernul condus de Victor Ponta.
”Noi putem substitui foarte bine lipsa de apetit a investitorilor străini pentru investiţii utilizând bani europeni. România are anul acesta 6,5 miliarde alocate numai pentru coeziune, deci autostrăzi, căi ferate, mediu, dezvoltare regională, în afară de alte 2 miliarde pe care le găsim la agricultură - subvenţii directe