Dupa victoria repurtata saptamana trecuta de doua cluburi din Bundesliga in confruntarea lor de pe terenul de fotbal cu doua cluburi spaniole, balonul rotund a prins accent german. Iar presa de specilitate a tras concluzia: „peisajul fotbalistic european se redeseneaza”.
Primele semne ca fotbalul german este la un pas de a deveni liderul fotbalului european au aparut inainte de meciurile care i-au adus fata in fata pe jucatorii de la Bayern Munchen si FC Barcelona, pe de o parte, Borussia Dortmund si Real Madrid, pe de alta parte. Este vorba, printre altele, de decizia antrenorului de la Barca, Josep Guardiola, de a trece in tabara celor de la Bayern din sezonul 2013-2014.
Ce l-a determinat insa pe catalanul adulat de planeta fotbalului si curtat de cele mai mari cluburi ale lumii sa aleaga Alpii in locul Tamisei, spre exemplu? Nu e greu de inteles: probabilitatea unei finale 100% germane a Ligii campionilor si care, cu exceptia unei rasturnari absolut spectaculoase a situatiei, va fi confirmata de meciurile din retur.
Tabloul ar fi cu adevarat idilic, daca umbra unei dubioase afaceri de frauda fiscala nu ar plana asupra celui mai de succes si mai ambitios manager din fotbalul german. Uli Hoeness, presedintele Bayern, este amenintat cu inchisoarea, daca dezvaluirile sale tardive privind detinerea unui cont bancar in Elvetia, unde ar fi tranzitat 20 de milioane de franci elvetieni, nu vor fi acceptate de justitia germana.
O problema personala, in ultima instanta, fara efect nefast asupra performantalelor marilor cluburi centenare din Bundesliga, care afiseaza sanatate finaniciara si sportiva de invidiat. Exista o formula magica in acest sens? Reteta succesului nu vine de la bogatii arabi sau de la oligarhii rusi, dispusi oricand sa investeasca milioane de euro pentru a construi echipe de vedete.
Bayern isi gestioneaza banii ca un ad