Rusia şi Japonia şi-au exprimat hotărârea de a-şi surmonta conflictul teritorial privind sudul arhipelagului Kurile, reclamat de Tokyo de la anexarea acestuia, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, de către fosta URSS, fapt ce împiedică semnarea unui tratat de pace, transmite AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Shinzo Abe au apreciat faptul că “la 67 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost semnat un tratat de pace între Rusia şi Japonia” este o “situaţie anormală”, într-un comunicat adoptat şi dat publicităţii la Kremlin, transmite Moldpres. În context, cei doi conducători şi-au exprimat “hotărârea” de a-şi “surmonta divergenţele” şi de a negocia, astfel încât să-şi soluţioneze diferendul teritorial.
Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud, denumite Teritoriile de Nord în Japonia şi anexate de regimul sovietic după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale. Acest diferend împiedică de atunci semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.
Abe şi Putin s-au pus de acord să le ordone miniştrilor lor de afaceri externe respectivi să “accelereze cercetările în vederea găsirii unei soluţii reciproc acceptabile”. “Discuţiile asupra unui acord pentru un tratat de pace stagnează de mai mulţi ani”, a declarat Abe, aflat în prima vizită oficială pe care o face în ultimii zece ani un premier nipon în Rusia. “Am căzut de acord că trebuie să relansăm aceste discuţii şi vom accelera procesul. Consider că este un rezultat bun pentru această întrevedere”, a adăugat el. “Bineînţeles, aceasta nu înseamnă că totul se va rezolva mâine”, a conchis responsabilul.
Rusia şi Japonia şi-au exprimat hotărârea de a-şi surmonta conflictul teritorial privind sudul arhipelagului Kurile, reclamat de Tokyo de la anexarea acestuia, după încheierea celui de-al Doilea Răzb