Un număr de 25 de persoane, dintre care opt în stare de arest preventiv, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de fraude informatice. Acestea sunt acuzate că ar fi obţinut sume importante bani cu ajutorul unor instrumente de plată electronică falsificate. Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Potrivit anchetatorilor, „membrii reţelei ar fi confecţionat şi deţinut echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică şi astfel ar fi obţinut beneficii financiare semnificative“, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Procurorii susţin că dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, apoi erau transportate prin intermediul unor firme de curierat în Germania şi Italia şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming.
„Datele cardurilor astfel obţinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene“, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Ca mod de operare, membrii grupării postau pe site-urile de comerţ electronic anunţuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau.
Aceştia încasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără a le livra părţilor vătămate.
Agent de poliţie, mână-n mână cu infractorii
Membrii grupării ar fi fost ajutaţi de un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Sector 6 Bucureşti, care le-a pus la dispoziţie datele de stare civilă