Polonia lucrează la un studiu care să prezinte, anul viitor, ce rezerve de gaze de şist are în subsol şi cât de utilă este exploatarea lor. Cu toate acestea, Polonia a ajuns deja la o concluzie înfricoşătoare cu privire la acestea: dacă Europa nu dezvoltă gazele neconvenţionale, alte state precum China sau India o vor face iar atunci „bătrânul continent” îşi va pierde competitivitatea.
„Orice am decide noi aici în Europa, restul lumii nu ne va aştepta; există vaste zăcăminte în China, India şi alte părţi şi o dată ce le vor exploata, vor avea un avantaj competitiv asupra Europei”, a declarat ieri Beata Stelmach, vice-ministru de Externe al Poloniei.
Vorbind despre statele din centrul şi estul Europei a spus că „avem provocări similare, economii foarte intensive şi dependenţă de cărbune şi gaz”.
Ea a identificat câteva provocări comune pentru această zonă: „Tranziţia la proiectele de energie curată e foarte costisitoare. Creşterea preţurilor pune Europa, în special această regiune, în mare risc. Statele UE din regiune au nevoie de mai mult timp pentru a implementa politicile europene privind schimbările climatice.
Avem presiuni suplimentare: Fukushima, criza financiară, fluctuaţiile la preţul energiei.
Dar avem şi potenţial în zonă. „Lumea e încă bogată în gaze dacă adunăm rezervele convenţionale cu cele neconvenţionale avem pentru mai mult de 200 de ani. Cu hidratul de metan avem pentru câteva sute de ani”, a mai afirmat Stelmach.
Ea a dat exemplul SUA, unde gazele de şist produc deja efecte pozitive: profituri, taxe, locuri de muncă. Iar acestea ar putea schimba peisajul inclusiv în Centrul şi Estul Europei.
Până va fi gata studiul de anul viitor, Polonia utilizează datele Energy Information Administration din SUA, potrivit cărora în Europa se află rezerve de 30 de trilioane de metri cubi de gaze de şist, din care 5 trilioan