Dragoş Boicu, profesor al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, a înfiinţat acum cinci ani un cor format din oameni pasionaţi de muzică, dar care nu au niciun fel de pregătire în domeniu.
Aventura corului „Lira” a început încă din anul 2008. Atunci, un profesor al liceului de Arte „Ştefan Luchian” a vrut să facă ceva inedit. Şi-a dorit să înfiinţeze un grup de oameni cu care să încânte botoşănenii, prin vocile şi repertoriul lor. Nu a fost deloc uşor.
„Am dat un anunţ la început că vreau să înfiinţez un cor. Am împărţit pliante, am muncit un pic. Când au fost audiţiile, nimeni nu s-a prezentat. Am fost un pic supărat, dar nu mi-am pierdut speranţa. Şi încet, încet prin prieteni, cunoştinţe, am reuşit în cele din urmă să înfiinţez acest cor”, a spus Dragoş Boicu, iniţiatorul şi dirijorul corului „Lira”.
Doar că oamenii, de diferite meserii, nu ştiau mai nimic despre ce înseamnă arta muzicală. Astfel că, mulţi dintre ei, s-au apucat să înveţe singuri. Chiar dacă, în viaţa de zi cu zi aveau alte preocupări.
„Botoşaniul a avut o tradiţie corală, iar în timp s-a pierdut. Şi am vrut să o reînvii, după decesul lui Gheorghe Cojocaru şi Gheorghe Timofte. Rămăsese un gol mare ce trebuia umplut. Prin doamna Cojocaru şi datorită foştilor elevi s-a înfiinţat acest cor”, adaugă Dragoş Boicu.
În decursul anilor, componenţa corului s-a schimbat. Şi aşa se face că acum, pe aceeşi scenă cântă oameni care, în viaţa de zi cu zi lucrează în diferite domenii.
„Avem elevi, profesori, cadre miltare, ingineri, specialişti IT, graficieni sau cadre militare”, mai spune dirijorul corului „Lira”.
În fiecare săptămână, de cel puţin trei ori, oamenii se întâlnesc pentru repetiţii. Fără studii superioare în domeniu, membrii grupului, au învăţat să cânte pe note şi chiar pe voci.
„Nu există perfecţiu