Familiile americane bogate, cu averi de peste 500.000 dolari, sunt singurii care câştigă din revenirea economiei SUA, cea mai mare din lume, în special datorită accesului facil la pieţele de capital în timp ce pentru restul populaţiei recesiunea continuă, scrie Bloomberg.
Averile gospodăriilor bogate au crescut cu 21,2% în perioada 2009-2011, în timp ce averile celorlalţi americani au scăzut cu 5%, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew.
Cercetătorii atribuie diferenţa uriaşă câştigurilor de pe piaţa bursieră şi cea a obligaţiunilor din acea perioadă. Studiul evidenţiază creşterea inegalităţii veniturilor în SUA, cele mai bogate 13% gospodării recuperându-şi pierderile din timpul recesiunii de 18 luni care s-a încheiat în iunie 2009.
„Rezultatele sunt extrem de sensibile şi îngrijorătoare. Este povestea descurajantă a doi americani“, a spus Richard Fry, cercetător asociat al institutului Pew.
Averea medie netă a gospodăriilor, indiferent de veniturile acestora, a crescut cu 14% în perioada 2009-2011, la 338.950 dolari, potrivit datelor oficiale.
Unul dintre cei mai utilizaţi indicatori pentru măsurarea inegalităţii veniturilor, coeficientul Gini, a crescut în perioada ultimei generaţii. Coeficientul Gini are valori între 0 puncte şi un punct, zero indicând că toate veniturile sunt distribuite în mod egal.
Indicatorul a ajuns în 2011 la 0,477 puncte, creşterea faţă de 1967 fiind de 20,2%. Decalajul dintre averi este cel mai accentuat în oraşul Bridgeport din statul american Connecticut, coeficientul Gini fiind de 0,535, aproximativ egal cu valoarea indicatorului pentru Thailanda.
Inegalitatea veniturilor care în ultimii 30 de ani este tot mai mare devine un lucru obişnuit în economia americană, conform unui studiu al Institutului Brookings.
„Din