Data de 1 mai marchează și începerea oficială a sezonului de picnic și grătare. Însă amatorii de ieșiri la iarbă verde trebuie să aibă grijă cum se comportă, pentru că, începând din acest an, comisarii de mediu care vor patrula în zonele consacrate pentru picnic și grătare îi pot amenda dacă nu se comportă civilizat.
Și asta pentru că Legea picnicului a intrat în vigoare, iar comportamentele necivilizate sunt sancționate cu amenzi între 100 și 5.000 de lei. “Împreună cu cei de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Neamț, am format deja patrule care vor controla zonele cunoscute ca destinații pentru picnic din întreg județul. Vom asigura liniștea și curățenia în aceste zone, iar cei care au comportamente necorespunzătoare vor fi sancționați, potrivit legii”, a declarat Iftime Petrariu, comisar șef al Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu.
Amatorii de distracții în aer liber trebuie să știe că, potrivit Legii 54 din 2012, care reglementează activitatea de picnic, aceasta se poate desfășura numai în zonele cunoscute pentru ieșiri la iarbă verde sau zone special amenajate. Orice activitate de picnic care se desfășoară în afara acestor zone este interzisă. Autoritățile locale au obligația să amenajeze, să doteze și să asigure colectarea selectivă a deșeurilor în aceste zone. Nerespectarea acestor obligații atrage amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. Petrecăreții care distrug, modifică sau deteriorează marcajele, panourile sau indicații amplasate în aceste locuri riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Depozitarea deșeurilor în alte locuri decât cele special amenajate se sancționează cu amenzi cuprinse între 200 și 2.000 de lei, iar dacă acestea nu sunt colectate selectiv, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.
Aprinderea focului în alte locuri decât cele special amenajate și nesupravegherea permane