Friptura de miel la cuptor si ouale vopsite pot fi gasite si in meniul de Paste din alte tari. Te invitam sa descoperi si sa te inspiri din retetele de Paste ale tarilor din toata lumea.
Sunt foarte multe tari in care pe masa de sarbatori se regasesc retete de Paste precum friptura de miel la cuptor si ouale vopsite, dar sunt si retete locale pe care oamenii de pe alte continente le aseaza cu mandrie pe masa de sarbatori.
Oua vopsite rosii si painici dulci, traditii universale
Ouale sunt simbolul fertilitatii si renasterii, asa ca prezenta oualor vopsite in cosul de Paste este o obisnuinta nu numai la noi, dar si in alte tari europene. La fel ca la noi, insa, si alte tari ortodoxe au traditia incondeierii oualor de Paste.
Pasca delicioasa cu branza si stafide
La noi pe mese troneaza pasca cu branza si stafide, dar si alte tarii au variante asemanatoare acestei retete de Paste. In Italia se numeste pane di Pasqua, in Germania si Austria - Osterkranz, in Olanda - paasstol, in Rusia si Ucraina – kulich, in Cehia - babobka , in Grecia - tsoureki si in Slovenia - potica. In rest, fiecare tara se lauda cu bunatatile ei, gatite dupa retete proprii.
Friptura de miel cu menta, supa Mayiritsa, paine Koullourakiak - traditii culinare de Paste in Grecia
De Paste, grecii sarbatoresc cu friptura de miel indiferent in ce colt de lume se gasesc. Pregatirile le incep din Saptamana Mare in care vopsesc oua, framanta painicile dulci numite tsoureki, aromate cu esenta de portocale si Mahlab (un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia) si pregatesc lumanarile speciale pe care le fac cadou in ziua de Paste.
Vedeta meselor grecesti este insa friptura de miel, rumenita in cuptor la foc mic, pe pat de ierburi aromatice si ulei de masline. Friptura de miel se serveste langa un p