Asociaţiile administraţiei publice locale au depus un prim set de propuneri concrete privind descentralizarea administrativă.
Cea de-a doua întâlnire cu membrii Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CCR) a avut loc la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Oraşelor din România și ai Asociației Primarilor Sectoarelor Municipiului București au discutat cu membri ai CCR despre tipul competenţelor şi al inventarului patrimonial care vor trebui transferate către autorităţile publice locale, ca urmare a procesului de regionalizare-descentralizare.
Sursele de finanţare şi beneficiarii de la nivel local, modificările care trebuie aduse legislaţiei din domeniul administraţiei publice locale şi viitoarele competenţe ale structurilor descentralizate au fost şi ele dezbătute. La întâlnire au participat şi membri ai Grupului de lucru academic - reprezentanţi ai Academiei Române, cercetători și profesori universitari.
”Vom avea din ce în ce mai multe întâlniri de tipul acesta, pentru că nu suntem aici doar ca să stabilim elementele de care avem nevoie pentru organizarea şi funcţionarea regiunilor, ci şi ca să conturăm profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, bazându-ne pe concluziile studiilor pe care ni le prezentaţi. Sper să ajungem cât se poate de repede la un acord pe subiectele dezbătute azi, ca să putem finaliza întregul proces înainte de începerea noii generații de programe operaționale, prevăzute pentru perioada 2013-2020. În același timp, sunt conștient că nu putem porni descentralizarea până nu avem punctele de vedere ale administrației locale”, a declarat ministrul Liviu Dragnea, preşedinte al CCR.
Până la următoarea reuniune cu CCR, re