Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Dragos Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au semnat astăzi un protocol de cooperare.
Prin semnarea acestui protocol, părţile au confirmat încă o dată faptul că este nevoie de creşterea accesului pacienţilor români la tratamente farmaceutice accesibile în condiţii de eficienţă economică pentru bugetul sănătăţii, aşa cum este prevăzut şi în Programul de Guvernare.
În scopul implementării unor politici naţionale favorabile creşterii competitivităţii, MS va revizui legislaţia astfel încât să se elimine stabilirea preţului de referinţă generic prin compararea cu cele 12 ţări de referinţă şi să aplice limita de maximum 65% o singură dată, raportată la preţul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obţine APP.
APMGR va elabora un set de propuneri concrete care să permită MS eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sănătăţii, în condiţii de creştere a accesului românilor la tratament farmaceutic.
MS şi APMGR vor coopera pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel încât această măsură temporară de suport financiar pentru domeniul sănătăţii să nu afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţuri accesibile, se arată în comunicatul MS.
În ceea ce priveşte reducerea arieratelor, care în ultimii patru ani au ameninţat blocarea sistemului sanitar, conducerea MS împreună cu APMGR au agreat stabilirea unui calendar de reeşalonare a plăţilor datoriilor din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Conform protocolului, APMGR va sprijini MS la implementarea graduală a scurtării termenelor de plată pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE.
Astfel, pentru facturile emise pe baza contractelor încheia