Ministrul cipriot de finanţe a solicitat luni Parlamentului să ratifice planul european de ajutorare, apreciind că este vorba despre 'o decizie foarte dificilă, dar necesară', scrie AFP. Parlamentul de la Nicosia urmează să înceapă marţi dezbaterile pe marginea planului de salvare şi ar putea să îl voteze în aceeaşi zi.
Haris Georgiades a recunoscut că situaţia este 'foarte dificilă' pentru Cipru din cauza condiţiilor severe impuse în schimbul împrumutului în valoare de 10 miliarde de euro acordat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Fără acest program, Ciprul riscă să se prăbuşească total din punct de vedere economic, iar consecinţele ieşirii din zona euro ar fi 'dramatice', a subliniat ministrul.
O sursă guvernamentală a ţinut să atragă atenţia că Parlamentul cipriot 'ezită şi ar putea vota într-un sens ori în celălalt'. Partidul la putere Disy (conservator) şi aliatul său din cadrul coaliţiei de guvernare, Diko (liberal) sunt 'în favoarea planului', în timp ce partidul de opoziţie Akel (comunist) ar urma 'să voteze împotrivă'. Partidul socialist Edek este încă indecis, potrivit aceleiaşi surse.
Planul de ajutorare trebuie ratificat pentru ca ţara, aflată în pragul falimentului, să poată primi tranşa întâi din împrumutul de 10 miliarde de euro.
Luând cuvântul în cursul unei şedinţe comune a comisiilor pentru finanţe şi de politică externă din Parlamentul de la Nicosia, Georgiades a menţionat că Ciprul şi-ar fi dorit un împrumut mai mare de 10 miliarde de euro, însă această povară fiscală ar fi apăsat asupra generaţiilor viitoare.
Guvernul a aprobat miercuri planul de salvare ce prevede o contribuţie de 13 miliarde de euro pe care Ciprul trebuie să o găsească în special prin lichidarea celei de-a doua bănci a ţării, Laiki, potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Christo