In cea de-a doua zi a Saptamanii Patimirilor, Biserica a randuit pomenirea celor zece fecioare care s-au dus la o nunta. In aceeasi zi, Iisus a aratat apostolilor si multimii pilda talantului ingropat.
Pildele Mantuitorului au continut intotdeauna intelesuri ascunse. Iata ce spune El celor care-l ascultau in a doua zi a Saptamanii Mari:
"Imparatia lui Dumnezeu se va asemana cu zece fecioare, care luand candelele lor au iesit in intampinarea mirelui. Cinci insa dintre ele erau fara minte, iar cinci intelepte.
Caci cele fara minte, luand candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in vase, odata cu candelele lor. Dar mirele intarziind, au atipit toate si au adormit. Iar la miezul noptii s-a facut strigare: Iata, mirele vine! Iesiti intru intampinarea lui! Atunci s-au desteptat toate acele fecioare si au impodobit candelele lor.
Si cele fara de minte au zis catre cele intelepte: Dati-ne din untdelemnul vostru, ca se sting candelele noastre. Dar cele intelepte le-au raspuns zicand: Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua. Mai bine mergeti la cei ce vand si cumparati pentru voi.
Deci plecand ele ca sa cumpere, a venit mirele si cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis.
Iar mai pe urma, au sosit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, Doamne, deschide-ne si noua! Iar el, raspunzand, a zis: Adevarat va zic voua: Nu va cunosc pe voi! Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului!"(Matei 25:1-13)
Cele cinci fecioare intelepte reprezinta in aceasta parabola oamenii care au inteles si cred in mantuirea sufletului prin respectarea celor zece porunci, ascultarea randuielilor religioase si cunoasterea ca exista o lume a fiintelor de lumina guvernata de si apropiata lui Dumnezeu.
Cele cinci