În Olanda, regele nu joacă niciun rol în viața politică; în Belgia, însă, rolul său e fundamental în formarea guvernelor.
În Olanda, Regina Beatrix a abdicat astăzi, oficial, în favoarea fiului ei Willem Alexander. Un schimb de generaţii salutat de majoritatea olandezilor. Un model şi pentru alte monarhii europene? Relatează, Dan Alexe:
Ucraina a avut o revoluție portocalie acum un deceniu. Olanda are astăzi o sărbătoare națională de fervoare portocalie și monarhistă cu ocazia urcării pe tron a noului rege Willem-Alexander (46 de ani), după abdicarea mamei lui, regina Beatrix de Orange-Nassau.
x Peste un milion de oameni îmbrăcați în portocaliu, culorile casei regale, au ieșit în stradă numai în Amstardam, sărbătorind primul rege al Olandei după 123 de ani in care regatul a avut doar regine. Mama lui Willem-Alexander, Beatrix, a stat pe tron 33 de ani.
Olandezii sînt extrem de atașați de monarhia lor, iar abdicarea în favoarea unui succesor mai tînăr e privită cu interes și îngrijorare în alte monarhii europene, unde instituția regală e fragilizată.
In Belgia vecină, presa si o parte a clasei politice se întreabă dacă exemplul olandez nu ar trebui sa serveasca drept repetiție generală pentru transmiterea tronul unui moștenitor mai tînăr. De mai multe luni se vorbește insistent de abdicarea iminentă a batranului rege Albert al II-lea in favoarea prințului Philippe. Monarhia e din ce în ce mai contestată de către principalul partid politic din Flandra, NV-A (Nieuw-Vlaamse Alliantie, Noua Alianță Flamandă), ultranaționaliști care doresc independența unei Flandre devenită republică.
Casa regală olandeză suscită o admirație unanimă prin maniera radioasă si decontractată în care regina Beatrix i-a transmis tronul fiului ei Willem-Alexander. Casa Oranje-Nassau lasă astfel o impresie de modernitate și