• Anul trecut, patronii isi frecau mainile de bucurie • Anul acesta sustin ca isi vor inchide pravaliile
Penurie la casele de amanet. Iesenii, desi loviti de criza, nu mai vor sa-si amaneteze bunurile nici macar pentru a avea bani de sarbatorile pascale. Ieri, in centru municipiului, angajatele caselor de amanet somau. "Nu mai vin oamenii nici macar cu electronice pentru amanetare. De o saptamana nu am avut nicio intrare in casa", s-a plans angajata de la casa de amanet de langa Prefectura. In Targu Cucu, aceeasi imagine, desi preturile afisate erau cu cativa lei mai mari decat cele din centru. "Ultima data a venit un barbat, acum doua saptamani, si a amanetat un ceas de aur pentru 200 de lei. In rest, nimic", a sustinut angajata care se afla afara la o "pauza de tigara". Nici in Podu Ros sau in Nicolina, lucrurile nu stateau prea bine. "Anul trecut, casele de amanet au inregistrat cresteri spectaculoase la incasarile din Saptamana Mare. Iesenii incercau sa faca rost de bani pentru a putea petrece sfintele sarbatori de Paste cu mesele pline. Acum stau degeaba si nu fac niciun ban. Asta e", au sustinut angajatii. Multi sustin ca motivul pentru care iesenii nu mai amaneteaza aur este acela al scaderii pretului metalului pretios. De la inceputul anului, pretul a cunoscut o scadere cu aproape o treime fata de cel de la sfarsitul lui 2012.
"In decembrie, anul trecut, aurul avea o valoare de 1.920 dolari pe uncie. Acum a ajuns la 1.370 de dolari uncia. La sfarsitul anului trecut, toti analistii si specialistii din domeniu prognozau o crestere a pretului aurului pana spre 2.200-2.300 dolari uncia", a declarat Mihail Pacioianu, presedinte executiv al Confederatiei Nationale a Operatorilor cu Metale si Pietre Pretioase (CNOMPP).
Motivele invocate de acesta pentru scaderea valorii aurului ar fi speculatiile facute de unele persoane pe piata de profil pen