Aproximativ două milioane de persoane sunt afectate, anual, de o boală profesională, pe plan mondial. Cele mai frecvente sunt acelea respiratorii, cutanate şi psihice. Până la 20% din cazurile de astm, apărute la adulţi, sunt cauzate de contactul cu agenţi chimici la locul de muncă. Cei mai predispuşi la afecţiuni pulmonare sunt minerii şi cei care lucrează în domeniul construcţiilor, întrucât sunt expuşi la risc o perioadă lungă de timp.
„Persoanele care inhalează nişte substanţe chimice numite izocianaţi, utilizate în fabricile de mase plastice, dar şi în service-urile auto în care se folosesc sprayuri pentru vopsirea maşinilor, pot dezvolta o afecţiune pulmonară. Avem din ce în ce mai multe cazuri la spital de persoane care ajung să fie internate din cauza mediului în care lucrează. La Bronho Pneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC) sunt predispuşi în special minerii. Aceştia, dar şi muncitorii de pe şantiere, au şi un risc crescut de cancer pulmonar“, a declarat dr. Costică Mitrofan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftziologie din Iaşi.
Praful de lemn poate, de asemenea, să provoace alergii tâmplarilor şi tăietorilor de lemn. Medicii recomandă celor care lucrează în astfel de medii să se prezinte la un specialist şi, pe cât se poate, să evite contactul cu substanţele nocive pentru organism. Din păcate, sănătatea plămânilor nu poate fi recuperată.
Creşterea numărului de persoane cu TBC
O boală gravă care afectează din ce în ce mai mulţi oameni este tuberculoza (TBC). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât a început să crească numărul de cazuri de TBC multi-drog-rezistent (MDR).
„TBC afectează populaţia în mod disproporţionat şi, deşi incidenţa bolii a scăzut în acest an, ne îngrijorează faptul că bolnavii depistaţi sunt prea săraci pentru a respecta tratamentul. Tuberculoza se tratează şi nu este o boală incurabilă, d