Restaurantul spaniol El Celler de Can Roca din oraşul Girona, deţinut de cei trei fraţi Roca, a fost desemnat, luni, cel mai bun restaurant din lume, într-un top care include alte 50 de stabilimente de lux, alcătuit de revista britanică Restaurant.
"După ce a petrecut doi ani pe locul al doilea în acest top, El Celler de Can Roca a făcut schimb de locuri cu restaurantul Noma din Danemarca, care s-a aflat în fruntea clasamentului în ultimii trei ani", au anunţat organizatorii.
Restaurantul Noma din Copenhaga a trecut printr-un moment stânjenitor în luna februarie, când 63 de persoane au suferit intoxicaţii alimentare după ce au luat masa în acest restaurant.
Restaurantul fraţilor Roca - notat cu trei stele în ghidul Michelin -, în care Joan coordonează activitatea din bucătărie, Jordi este patiser, iar Josep este maestru somelier, "a obţinut elogii mondiale pentru combinaţiile sale de preparate catalane şi tehnici de vârf, dar şi pentru pasiunea sa pentru ospitalitate", au afirmat editorii revistei Restaurant.
Cei trei fraţi Roca au fost prezenţi luni la Londra pentru a-şi prezenta "gastrOpera", denumită "Visul", o experienţă multisenzorială oferită săptămâna viitoare unui număr restrâns de persoane, la Barcelona, care combină 12 piese muzicale, 12 videoclipuri şi 12 preparate culinare, create special pentru această ocazie, cu 12 vinuri - câte unul pentru fiecare act al acestui proiect.
Pe locul al treilea în topul celor mai bune restaurante din lume se află restaurantul italian avangardist L'Osteria Francescana, deţinut de Massimo Bottura, în oraşul Modena.
Pe locul al patrulea s-a clasat un alt restaurant spaniol, Mugaritz, coordonat de maestrul bucătar Andoni Luis Aduriz, în Errenteria din Ţara Bascilor.
Gastronomia americană, considerată "o forţă culinară internaţională cheie", este reprezentată prin restaurantul Elev