Constantin Bogoşel profesor, publicist, de la Liceul Tehnologic Aurel Persu dinTârgu Mures vă împărtăşeşte cele şapte secrete ale pregătirii unui grătar pe cinste la picnicul de 1 Mai. 1. Nu lăsa carnea să se înnegrească. O regulă mai greu de urmat de către fanii fripturii bine făcute, cu o crustă uşor carbonizată, dar care ne protejează de riscul major pe care-l presupune consumul de carne arsă pe grătar: cancerul de colon. De fapt, ambele extreme trebuie evitate, recomandă specialiştii: carnea să nu fie nici incomplet gătită, pentru că există riscul toxiinfecţiilor, nici prea arsă.
2. Grăsimile, la minimum. O altă metodă de a reduce riscul formării substanţelor cancerigene la minimum este să foloseşti carne macră, cu cât mai puţină grăsime, şi să elimini pielea de pe pulpele şi de pe pieptul de pui.
3. Preferă peştele pe grătar. În general, peştele conţine mai puţină grăsime decât alte tipuri de carne, ceea ce îl face varianta de preferat pentru reducerea nivelului de hidrocarburi aromatice policiclice. În plus, peştele se găteşte repede, aşa că nu trebuie să stea mult pe grătar.
4. Găteşte parţial înainte carnea care se prepară greu. Cu cât temperatura la care se pregăteşte carnea pe grătar este mai mare şi cu cât timpul de preparare este mai lung, cu atât riscurile sunt mai mari. De aceea, prepararea parţială a cărnii, mai ales atunci când este vorba despre porc, de exemplu, poate limita riscurile grătarului asupra sănătăţii. Poţi pune carnea la cuptor câteva minute, la o temperatură medie. Astfel, când o vei pregăti pe grătar, va fi gata într-un timp mai scurt şi, în plus, vei evita ca rezultatul să fie o bucată de carne arsă la exterior şi crudă la interior.
5. Curăţă riguros şi unge grătarul cu ulei. Înainte de a-l folosi (dar şi după ce îl foloseşti), grătarul trebuie să fie curăţat riguros, astfel încât să nu aibă urme de arsuri de la gră