Dacă marile state ale lumii îşi vor îndeplini ţintele de reducere a emisiilor atunci uriaşa industrie australiană de extracţie a cărbunelui va face implozie, potrivit unui raport al The Climate Institute, o organizaţie independentă de cercetare, bazată în Sydney, citat de The Guardian.
Australia este deja cel mai mare exportator mondial de cărbune şi mai multe planuri sunt în curs de realizare pentru deschiderea unor „mega-mine” în statul Queensland.
„Investiţiile în cărbunele australian se bazează pe bula speculativă a negării schimbărilor climatice, indiferenţă sau vise”, a declarat John Connor, director al institutului şi unul dintre autorii studiului. „Investitorii, guvernele şi chiar şi câteva companii miniere spun că iau în serios schimbările climatice, dar acest raport arată că de fapt nu o iau sau că fac pariuri riscante”, a mai spus el.
Rezervele de cărbune ale companiilor australiene listate la bursă vor aconta 25% din limita de CO2 pentru 2050. Iar giganţii minieri au mai cheltuit alţi 6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi depozite. Dacă doar jumătate din potenţialele rezerve viitoare vor fi exploatate, atunci Australia va folosi 75% din amprenta globală necesară ca schimbările climatice să nu devină „periculoase”.
La începutul lunii banca americană Citigroup avertiza la rândul său investitorii în companii axate pe combustibili fosili. Australia se bazează pe cererea mare de cărbune din China. Iar statul asiatic începe să ia măsuri împotriva poluării şi a smogului din marile oraşe, astfel că preţul este aşteptat să scadă în viitor pentru cărbune, ceea ce va afecta mai departe industria extractivă.
Raportul, numit „Bula de carbon a Australiei” mai avertizează şi că o serie de mari companii listate pe bursele de la Londra şi de la Tokyo au expuneri mari pe rezervele de cărbune din această ţară iar deciziile şi fluctuaţi