Astăzi este ultima zi în care fermierii bistriţeni au putut depune cererile de plată aferente anului 2013, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.
Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
"Aferent anului 2013, deşi începutul a fost mai greoi, până la urmă fermierii au venit şi au depus cererile în proporţie de 99%. Dacă ne referim la cifra pe care am avut-o anul trecut de 2392 de cereri, anul acesta au depus cereri 2321 de fermieri.
Efectivul de animale solicitat este de 273.473 de capete. Cei care nu vin astăzi nu vor mai primi subvenţii. La ora 24.00 se închide aplicaţia electronică şi cine nu vine astăzi pierde subvenţia aferentă anului 2013", spune Florin Căpraru, director APIA B-N.
Chiar dacă a fost ultima zi de depunere a cererilor, la sediul APIA nu s-au mai creat aglomeraţiile de altă-dată. Cu toate acestea fermierii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au fost programaţi la o anumită oră, însă nu s-a ţinut cont de aceste programări.
"Te ţine atâta aici, nu te poţi băga peste ei, te scoate afară. Eu am venit doar să aduc o hârtie să completez dosarul şi acum tot stau şi aştept", spune un fermier.
"Am venit mai repede, că nu aveam cu ce altceva să vin. Contează foarte mult acest ajutor, dacă nu ar conta nu aş mai veni", spune o femeie, lucru întărit de o altă femeie: "Merită, că aratul e scump, semănatul e scump. Toate-s scumpe şi cu ajutorul ăsta ne mai acoperim".
De acestă primă pe cap de animal pot beneficia crescătorii de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale si întreprinderi familiale. Efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete de femele ovine sau 25 de ca