Apropierea Sărbătorilor Pascale este un bun prilej pentru comercianţii din pieţele Craiovei să crească preţurile la produsele de sezon. Şi în mod special la cele mai căutate dintre ele pentru masa de Paşte. Precupeţii exploatează din plin şi faptul că mai este o săptămână de post şi legumele proaspete sunt la mare căutare.
Masa de Paşte cu siguranţă va avea un preţ piperat, mai ales pentru craiovenii cu venituri mici, fie ei salariaţi sau pensionari. Dacă preţul unui miel poate ajunge la 300-400 de lei, valoarea tuturor pregătirilor se învârte în jurul unui salariu minim pe economie.
„Au mai crescut preţurile la carne, la fructe, la verdeţuri. Nu au sărit în aer, dar acolo câţiva lei se simt la preţ“, a spus Elisabeta Stângă, o craioveancă ieşită luni la cumpărături în Piaţa Centrală.
Lunea nu este ziua preferată de cumpărături a craiovenilor, care îşi fac plinul la final de săptămână, totuşi, luni, în Piaţa Centrală era forfotă, precupeţii încercau să vândă cât mai avantajos marfa, cumpărătorii căutau să scoată un preţ cât mai bun pentru legumele şi verdeţurile de care aveau nevoie. Oferta era pentru toate buzunarele; trei legături de ceapă sau usturoi la un leu, dar un leu legătura, în funcţie de calitate şi mărime. „Avem de toate, ceapă la un leu sau două legături la leu. Usturoi un leu chita, salata - un leu grămada. Avem ridichi, verdeaţă - un leu legătura. Sunt bune, proaspete“, îşi îmbia Victoria Iancu, o ţărancă din Işalniţa, cumpărătorii. Femeia spune că preţurile sunt acceptabile, iar vânzarea bună este acum. Preţul roşiilor ajunge la şase lei, cartofii se vând cu 2 lei şi 2,20 lei per kilogram, morcovii pleacă de la 1,20 lei/kg şi ajung la 2,50 lei/kg.
Părerile sunt împărţite de la cumpărător la vânzător. „Acum am cumpărat varză, verdeaţă. Încet-încet ne pregătim de Paşte, dar preţurile sunt mari. Eu am locuit dincolo şi în preajm