Lipsa de energie este datorată în mare parte stilului de viaţă, aşadar, dacă te simţi lipsit de vlagă trebuie să schimbi urgent ceva.
Este normal ca în anumite perioade solicitante (atât fizic cât şi psihic) să nu avem la fel de multă energie, dar dacă acest lucru devine un obicei, ceva nu este în regulă. Iată principalele motive pentru care suntem lipsiţi de energie:
Somnul
Studiile arată că, la nivel global, circa 65% din populaţie nu doarme suficient în timpul săptămânii şi încearcă să recupereze somnul pierdut în weekenduri. Acest lucru duce la dereglarea ceasului biologic şi cauzează o serie de tulburări la nivelul întregului organism. Rezultatul? Lipsă de energie şi stări de iritabilitate. Pentru a evita acest lucru, respectă recomandările medicilor în ceea ce priveşte cele 7-8 ore de somn pe noapte şi încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti zilnic la aceleaşi ore. În plus, este recomandat să dormi 30 min după-amiază. Atenţie, nici excesul de somn nu este benefic, acesta fiind asociat cu riscul crescut de diabet, atac de cord şi obezitate, în cazul persoanelor care depaşesc nouă ore de somn pe noapte.
Alimentaţia
Multe persoane consumă foarte multe alimente dar le combină într-un mod greşit. Trebuie reţinut ca dulciurile (zahărul) oferă energie pe termen scurt, în timp ce fibrele şi carbohidraţii complecşi (cereale, orez, făină, legume uscate) oferă energie pe termen lung. De asemenea, este indicat să consumi alimente în cantităţi mici la fiecare 3-4 ore.
Lipsa efortului fizic
Decizia de a face sport poate fi o soluţie pentru a aduce energie benefică. Mulţi dintre noi credem că pentru a practica un sport trebuie să avem energie, dar nu este aşa. Energia consumată practicând un sport este mult mai mică decat aportul energetic de care vom beneficia ulterior. Plus că sportul ne oferă şansa de a consuma o energ