Medicii de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că angajații Ambulanței pot ceda, din ce în ce mai des, din cauza epuizării. Printre bolile cele mai frecvente la care se expun din cauza epuizării se numără infarctul miocardic, atacurile cerebrale sau depresia.
Potrivit medicului Letiția Damoc, s-a ajuns în această situație pentru că, personalul fiind extrem de redus, timpul de lucru crește pentru fiecare angajat. La aceasta se adaugă faptul că numărul apelurilor la 112, în special urgențe, a crescut în ultimul timp. Astfel, dacă, anul trecut, media era de 120 de apeluri pe zi, acum media zilnică a apelurilor de urgență trece de 140. În plus, numărul medicilor de urgență existenți la Ambulanță este cu mult sub normativele în vigoare. De exemplu, deși legea prevede un medic de ambulanță la 30.000 de oameni, la Stația de Ambulanță Roman mai sunt doar trei medici, deși ar trebui să fie cel puțin cinci. SJA Neamț nu stă prea bine nici la capitolul șoferi, peste zece dintre aceștia urmând să iasă la pensie începând cu acest an.
“Din păcate, această este realitatea. Este posibil ca angajații noștri să cedeze din cauza epuizării, în primul rând pentru că norma noastră de muncă este mult mai mare decât norma de bază. Apoi, sunt numeroși factori de stres care își pun amprenta asupra psihicului angajaților. Am avut situații în care, din cauza personalului redus, a trebuit să chemăm de acasă cadre medicale care fie aveau liber, fie tocmai ieșiseră din gardă”, a afirmat medicul Letiția Damoc, șeful SJA Neamț.
Medicii de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că angajații Ambulanței pot ceda, din ce în ce mai des, din cauza epuizării. Printre bolile cele mai frecvente la care se expun din cauza epuizării se numără infarctul miocardic, atacur