• Preturile lactatelor din pietele iesene au luat-o razna cu o saptamana inainte de Sarbatorile pascale • Dupa ce au adaugat deja cativa lei la kilogramul de branza, producatorii nu se sfiesc sa recunoasca faptul ca nu se vor opri aici si zilele urmatoare vor umfla serios preturile
Tarifele produselor lactate expuse in halele din Iasi au preturi diferite de la zi la zi. Cum pana la Sarbatorile pascale nu mai sunt decat cateva zile, iar pregatirile pentru masa festiva sunt in toi, producatorii din piete au inceput sa se joace cu buzunarele clientilor. Profitand de traditia romaneasca care indeamna mai toate gospodinele sa pregateasca pasca si alte produse specifice in care branzeturile reprezinta ingredientul principal, comerciantii au inceput sa umble la preturi de la o zi la alta. Acestia au recunoscut faptul ca au dat deja greutate tuturor sortimentelor de branza, adaugand cativa lei la kilogram. Oricum, preturile afisate produselor din galantare vorbesc de la sine. Spre exemplu, in Piata de la Hala Centrala, preturile lactatelor sar de 20 de lei pe kilogram. Toate vitrinele din primele randuri ale halei isi asteapta clientii cu preturi desprinse parca dintr-o alta poveste.
"Kilogramul de branza de oi este 20 de lei, telemeaua, in schimb, este 28 de lei. Este mai scumpa, e adusa de la Sibiu. Toata lumea a ridicat preturile, era normal sa mai pun si eu vreo 2 lei la kilogram", a spus una dintre femeile venite cu lactate in Piata de la Hala Centrala. Ce-i drept, gopodinele care au un pic de rabdare si nu se avanta sa achizitioneze lactate de la prima taraba, gasesc si producatori cu preturi ceva mai modeste. "Maica, eu cu 15 lei dau kilogramul de branza de vaci. Acolo in primele randuri e mai scump, la mine abia mai ajung clientii. Trebuie sa las la pret, altfel nu mai cumpara nimeni de la mine", a spus o batrana.
In pietele de la periferia or