Abdicarea Reginei Beatrix a Olandei renaște în Belgia speculațiile despre posibila abdicare a regelui Albert al II-lea al belgienilor. Zvonurile sînt întreținute de presa flamandă și negate de Palat și de guvernul federal.
Abdicarea nu este un obicei belgian, de altfel, această posibilitate nu este prevăzută în Constituție, cu toate acestea presa flamandă republicană crede că Albert al II-lea va ieși din scenă în acest an.
Palatul regal, Guvernul federal, și mai ales prim ministrul Elio Di Rupo spun că acest subiect nu se află sub nicio formă pe ordinea zi.
Dar ar putea Regele să abdice fără ca premierul s-o știe ? Teoretic da, intrucât nimic nu-l obligă pe rege să informeze guvernul, practic însă Regele își informează întotdeauna executivul.
Apoi, cine și-ar dori să-l vadă ieșit din scenă pe Albert al II-lea care nu se poate spune că și-a asigurat un moștenitor la tron ?
Prințul Philippe, deși moștenitor de drept, este considerat prea moale, timorat și în general complet neadecvat pentru această funcție. Pe scurt, el nu ar semăna deloc cu Willem Alexander care-i urmează la tron Reginei Beatrix în Olanda.
Belgia are încă proaspăt în minte negocierile dificile pentru crearea unui guvern în 2009, negocieri bine pilotate de Rege. Dar în 2014, când vor avea loc următoarele alegeri, s-ar da politicienii belgieni pe mâna lui Philippe ? Probabil că nu.
În istoria Belgiei există însă și cazuri exeptionale de abdicare.
Este vorba despre abdicarea Regelui Leopold III , petrecută în condiții speciale, în 1951, după ce o mare parte a populației a fost ostilă întoarcerii sale din exil, din Germania. Belgienii s-au simțit abandonați de regele lor, de origine germană și lăsați pradă invaziei naziste.
Iar în 1990, Regele Baudoin I, fratele lui Albert al II-lea, a abdicat pentru o zi pentru ca Parlamentul să poată vota legea