Ziua de 1 Mai a fost, de-a lungul istoriei noastre recente, sărbătorită în diferite modalităţi, începând cu perioada comunistă, când erau organizate parade fastuoase cu ocazia acestui eveniment, şi ajungând în zilele noastre, când tinerii se distrează la maximum. Am vorbit cu patru nostalgici ai anilor '90 pentru a ne povesti care sunt deosebirile dintre 1 mai de atunci şi 1 mai de acum.
Această zi a fost celebrată pentru prima oară de către mişcarea socialistă, în 1890. Tradiţia de "1 mai la mare" a început de pe vremea comunismului. Ziua de 1 mai coincidea cu deschiderea sezonului de vară, deci lumea se ducea la ştrand, iar tineretul -şi atunci ca şi acum- pleca la mare. Deşi vremurile impuneau prezenţa la bine-cunoscutele defilări, majoritatea oamenilor considerau ziua de 1 Mai o scurtă vacanţă. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii încă se bucură de acest eveniment, cei mai mulţi serbându-l pe litoral.
Costineşti, 1970
Câteva vedete celebre de pe scena mondenă românească au vorbit, în EXCLUSIVITATE pentru ziarulring.ro, despre ce a însemnat pentru ei această sărbătoare, despre diferenţele ce s-au conturat odată cu trecerea anilor şi felul în care petrec această zi liberă.
Adrian Enache este unul dintre cântăreţii români care îşi aduc aminte cu nostalgie de sărbătorirea zilei de 1 Mai din vremea comunismului, susţinând că astăzi această festivitate este destul de prost înţeleasă, pentru că majoritatea oamenilor nu ştiu ce serbează, profitând, într-adevăr, doar de timpul liber.
"Acum, 1 mai nu este sărbătorit, în afară de ce ştie românul să facă mai bine, şi anume grătare, ei nu sărbătoresc. Eu, sportiv fiind, eram dimineaţa la defilare, părinţii mei la fel, atunci chiar eram angrenaţi într-un program special de 1 Mai. Astăzi a rămas doar petrecere