Unul din cinci moldoveni cred că copiii cu dizabilităţi ar trebui să înveţe în instituţii speciale, arată datele UNICEF. Ministerul educaţiei a lansat o campanie pentru includerea copiilor cu dizabilităţi în sistemul şcolar, sub sloganul „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine”, o campanie susținută de UNICEF Moldova. Potrivit datelor UNICEF Moldova, sunt peste 5.800 de copii cu necesităţi speciale care nu merg la şcoală. Cifra este şi mai mare când sunt luaţi în consideraţie şi copiii cu dizabilităţi, şcolarizaţi, dar marginalizaţi de colegi, profesori şi părinţi. Relatează Tamara Grejdeanu:
Unul din cinci moldoveni cred că copiii cu dizabilităţi ar trebui să înveţe în instituţii speciale, arată datele UNICEF. Experţii spun că această prejudecată explică nu doar temerea copiilor de a merge la şcoală de rând cu ceilalţi, dar şi a părinţilor care preferă să îi instruiască la domiciliu sau în alte instituţii. Astfel, la părerea Maiei Sandu, ministră în exerciţiu a educaţiei, pentru a le asigura copiilor cu dizabilităţi şanse egale la studii, mesaje care cheamă la toleranţă, înţelegere şi susţinere ar trebui să ajungă în fiecare clasă din ţară:
Maia Sandu x Maia Sandu „Astăzi avem două blocaje majore în acceptarea şi promovarea educaţiei incluzive. Primul este temerea copilului cu dizabilităţi şi a părinţilor acestuia să-ţi ducă copilul la şcoală. Al doilea blocaj este temerea celorlalţi părinţi care consideră că copii cu dizabilităţi vor fura din atenţia profesorilor. Noi vrem să informăm copii şi părinţii că şcoala este pentru toţi ţi că şcoală este pregătită să accepte copii cu necesităţi speciale.”
Ca să poată merge la şcoala, copiii cu cerinţe speciale au nevoie de dovada unei atitudini prietenoase din partea colegilor. Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster este de părere că la integrarea copiilor în mediul şcolar