Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ucraina în dosarul fostului premier Iulia Timoşenko, relatează AFP. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ucraina în dosarul fostului premier Iulia Timoşenko, care se află în închisoare din 2011, considerând în unanimitate drept “arbitrară şi ilegală” plasarea sa în detenţie provizorie, relatează AFP.
Judecătorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale lui Timoşenko, dar au respins în schimb plângerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă aceasta.
Avocaţii Iuliei Timoşenko, figură marcantă a Revoluţiei portocalii din 2004, încarcerată de la sfârşitul anului 2011 la Harkov (estul Ucrainei), au indicat săptămâna trecută că îşi pun mari speranţe în această fază judiciară. Dacă CEDO va da câştig de cauză opozantei ucrainene, autorităţile de la Kiev ar putea să fie obligate să o pună în libertate, a afirmat unul din avocaţi, Serghei Vlassenko.
Cu toate acestea, decizia de marţi nu va fi definitivă. Ambele părţi pot în termen de trei luni să solicite o reconsiderare a cazului de către autoritatea supremă a CEDO, Marea Cameră. Condamnată definitiv în august 2012 la şapte ani de închisoare cu executare, dna Timoşenko (52 de ani) a depus în august 2011, la câteva zile după plasarea sa în detenţie provizorie la Kiev, o plângere la CEDO, în care denunţa numeroase încălcări ale drepturilor sale fundamentale. Ea a declarat că nu a beneficiat de niciun tratament medical adecvat din august 2011 până în luna mai 2012, atunci când a suferit numeroase probleme de sănătate, pentru ca în aprilie 2012 să fie transferată împotriva voinţei sale într-un spital din Harkov, fiind agresată în timpul acestui transfer. Fostul premier ucrainean contestă, de asemenea, legalitatea detenţiei sale.
Curtea