La fel, Asociatia Europeana a producatorilor de carne a anuntat ca a oprit verificarile ADN-ului de cal in produsele din vita, fiindca producatorii au incetat falsificarea. Iar pericolul aflatoxinei a trecut, fiindca furajele mucegaite au fost eliminate.
Si cum medicii ne sfatuiesc ca totusi cel mai sanatos e sa-ti cunosti furnizorul de mancare, ne intoarcem la tara, la laptar.
E printre putinii producatori care mai fac lapte pasteurizat in punga. Si cum laptele brut are diferite concentratii de grasime, smantana e mai intai scoasa cu o centrifuga.
Apoi, adauga smantana cu galeata, ca nivelul de grasime sa fie exact cel de pe eticheta. Testele de laborator se fac dupa metoda Gerber - patentata de domnul cu acelasi nume, la 1891.
Avantajul procedurii - laptele nu e ultraprocesat, dezavantaj - termenul de valabilitate: 6 zile si nu se poate creste.
La fiecare cisterna face teste rapide care-l alerteaza daca taranii si-au doftoricit vacile cu antibiotic.
Laptaria lui nu arata precum cele ale marilor fabricanti, in care laptarii seamana mai degraba cu niste mecanici, iar procesul de fabricatie e secret bine pastrat de ochiul cumparatorului.
La el, vin in vizita copii, le arata si cum face cascaval din cas baschiu, si cum proceseaza laptele. Crede ca e important ca lumea sa afle cat de mult a evoluat industria si sa aleaga ce mananca in cunostinta de cauza.
V-ati intrebat vreodata de ce iaurtul sau smantana slaba stau uneori mai tepene decat cele grase? Fiindca in industrie sunt permisi stabilizatorii - total scapati de sub control, de vreme ce ei nu apar pe multe etichete.
Pe vremuri, cel mai folosit agent de ingrosare era amidonul. Dar era usor de descoperit, cu tinctura de iod. Pusa in lapte cu amidon, iodul se albastreste
Azi se fo