Munca este singurul mod de a iesi din actualul impas economic, cu asta suntem toti de acord. Insa convingerea majoritatii romanilor este ca sarbatoarea muncii nu trebuie marcata prin munca, nici macar daca ea este in folosul comunitatii, atat timp cat orele suplimentare neplatite sunt deja un fenomen de masa. Vezi cum si-a pierdut 1 Mai statutul, devenind, in 20 de ani de capitalism, doar o zi libera.
80,6% dintre romani considera ca doar prin munca si efort Romania poate iesi din criza economica, arata un studiu realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations pe platfoma de cercetare Ivox.ro. Cu toate acestea, 3 din 5 romani spun ca 1 Mai trebuie sarbatorit prin repaos si odihna.
In ceea ce priveste principala motivatie fata de munca, aproape jumatate dintre romani (44,5%) declara ca vin la serviciu pentru salariul lunar, in timp ce 32% spun ca muncesc din pasiune.
La studiu au participat peste 5.800 de respondenti cu varsta de peste 18 ani.
Data fiind apropierea sarbatorii de 1 Mai, participantii la sondaj au fost intrebati care considera ca ar fi cea mai potrivita metoda de a sarbatori Ziua Internationala a Muncii.
Peste jumatate dintre acestia au declarat ca aceasta trebuie celebrata prin repaos (61,5%), in timp ce un procent important, 21,8%, considera ca ziua de 1 Mai ar trebui sarbatorita prin munca in folosul comunitatii.
Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani declara ca nu au facut niciodata munca in folosul comunitatii, in timp ce 7,6% sunt total impotriva ideei de munca in folosul comunitatii.
Ne consideram harnici
Romanii se considera mai degraba un popor harnic (55,4%) decat lenes (44,6%). Ca modele de urmat, acestia cred ca germanii (44,5%), japonezii (35,12%) si chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
“Desi ne pl