Editorii de carte școlară se tem că ministerul Educației, Remus Pricopie, plănuiește trucarea licitațiilor pentru manualele noi. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Planurile ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, legate de schimbarea manualelor şcolare chiar din această toamnă nu pot deveni realitate decât dacă se pregătesc „şmecherii şi trucarea licitaţiilor”, acuză reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER), care acoperă peste 70% din piaţa cărţii şcolare din România.
„Pentru manualele de anul viitor, la clasa I-a, am discutat să împărţim Abecedarul în două părţi. Nu e exclus ca pentru anul viitor manualele să fie împărţite în două volume”, se lăuda ministrul duminică.
Preşedintele Uniunii Editorilor, Mario Demezzo, crede însă că este utopic să vorbeşti despre manuale noi din toamnă. „Există nişte proceduri specifice care trebuie respectate: o lună durează obţinerea aprobărilor de la Minister, o altă lună pregătirea cărţilor ca să devină bune de tipar, apoi trebuie văzute de învăţători. Ori, în curând începe va canţa”.
Singura posibilitate în care manualele noi ar ajunge pe băncile elevilor la începutul anului şcolar 2013-2014 este trucarea licitaţiilor.
„E nevoie de un an pentru pregătiri”
„Cineva a avut deja acces la programă şi urmează să se facă şmecherii, câştigătorii licitaţiilor fiind deja cunoscuţi”, adaugă preşedintele Uniunii.
El crede că e absurd să se vorbească despre manuale în două volume pentru că sunt foarte scumpe, iar la noi abia se mai fac retipăriri din când în când. „Sunt copii născuţi în 1998, care învaţă după manuale din 1996, totul e foarte învechit. Nu ai cum să faci în trei luni ce nu ai făcut în 17 ani. E nevoie de un an pentru pregătiri”, adaugă Mario Demezzo.
Cu ochii pe industria cărţilor suplimentare
Ministrul Educaţiei pare să fi pus gând rău industriei cărţilor suplimentare pe care profesor