Rata şomajului la sfârşitul lunii martie era de 6,7%, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor în martie era în scădere atât faţă de luna februarie a acestui an, cât şi comparativ cu luna martie a anului trecut.
În România erau în luna martie 666.000 de şomeri, cu 8.000 mai puţin faţă de luna trecută. În martie 2012, erau 724.000 de şomeri români, deci rata şomajului a scăzut şi comparativ cu această perioadă, arată cercetarea INS.
În rândul bărbaţilor rata şomajului a fost de 6,9%, cu 0,5 procente mai mare decât rata şomajului pentru femei, iar în rândul persoanelor adulte (25 – 74 de ani), rata şomajului a fost estimată la 5,2%. Totodată, şomerii adulţi reprezintă 72,2% din numărul total al persoanelor care nu au joburi în România.
Potrivit definiţiei internaţionale, şomerii sunt persoanele cu vârstă cuprinsă între 25 şi 74 de ani care nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutarea activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Şomerii înregistraţi sunt persoanele aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor. Ultimele date oferite de ANOFM arată că rata şomajului în luna martie a fost de 5,58%. Deşi Agenţia a înregistrat în luna martie o scădere a numărului de şomeri faţă de luna precedentă, din cercetarea ANOFM a reieşit că numărul şomerilor a crescut faţă de aceeaşi lună a anului precedent.
Cei doi indicatori (şomajul lunar potrivit definiţiei internaţionale şi şomajul înregistrat) nu sunt comparabile întrucât atât sfera de cuprindere, cât şi sursele de date sunt diferite. Cele două oferă însă o imagine completă asupra pieţei forţei de muncă din România.