Noul şef al guvernului italian, Enrico Letta, era aşteptat luni după-amiază în Parlament pentru a ţine un discurs programatic, mult aşteptat de partenerii europeni ai Italiei şi de pieţele financiare, ce privesc cu îngrijorare cum a treia economie a Europei persistă în recesiune.
Italia are de duminică un guvern, momentul depunerii jurământului în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano fiind marcat, din păcate, de focuri de armă, trase de un şomer care dorea să se sinucidă în mod spectaculos, potrivit Ministerului de Interne de la Roma. Incidentul, soldat cu rănirea a doi carabinieri, a întunecat climatul politic în momentul în care, după săptămâni de impas, un guvern de mare coaliţie dreapta-stânga prelua funcţiile, cu o agendă economică şi instituţională încărcată, într-o Italie aflată în criză profundă.
Enrico Letta, însărcinat de preşedintele Napolitano să formeze guvernul, a reuşit acolo unde „şeful” său, Pier-Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, a eşuat în ultima lună. Letta, numărul doi în PD, a alcătuit un guvern. Prea puţin cunoscut în străinătate, Enrico Letta aparţine aripii dreapta a PD şi provine din democraţia-creştină, astăzi dispărută.
Este nepotul unui membru din anturajul lui Silvio Berlusconi, ceea ce, arată media, a contribuit la naşterea acestei coaliţii dreapta-stânga, care nu este pe placul întregii stângi. Enrico Letta a aparţinut mai multor guverne după nominalizarea lui în 1998, la vârsta de 32 de ani, ca ministru al Industriei în echipa lui Romano Prodi. Numit de octogenarul preşedinte Giorgio Napolitano, Enrico Letta, 46 de ani, este al doilea primministru cel mai tânăr din istoria Italiei. O întinerire salutară, dar, desigur, nu neapărat suficientă.
Uniune naţională
Guvernul de uniune naţională între stânga, centru şi dreapta lui Berlusconi are şanse să dureze? Componenţa echipei