EVZ a dezvăluit, în ediția de ieri, cum sute de picturi celebre, în valoare de zeci de milioane de euro, au fost distruse sau grav deteriorate. Astăzi vă prezentăm ce știu șefii de la Muzeul București despre lucrările aflate în subordinea lor Sursa: BRUKENTHALMUSEUM.RO
Colecţia de picturi aparţinând Muzeului Bucureşti (Pinacoteca) ridică mari suspiciuni de substituire a tablourilor, potrivit surselor EVZ. Este vorba de unele dintre cele mai valoroase opere, realizate de mari pictori români sau străini, licitaţi cu sute de mii de euro.
Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, este dispus să trimită o echipă complexă de specialişti care să verifice autenticitatea şi starea tablourilor Pinacotecii, dar o poate face numai la solicitarea scrisă a Primăriei Capitalei. „Evenimentul zilei” va face un denunţ penal cu privire la starea în care a fost adusă colecţia de picturi. Muzeul Bucureşti, în subordinea căruia se află Pinacoteca, este depăşit de situaţie atât din punct de vedere al stării capodoperelor, cât şi al securităţii acestora.
Prinşi în capcana EVZ
Pentru a demonstra haosul din Pinacotecă, EVZ a comunicat conducerii instituţiei o listă nominală cu 19 titluri de lucrări, pentru care am solicitat relaţii asupra autenticităţii şi a locaţiei în care se află acestea. Am întins o capcană Muzeului Bucureşti şi am pus în capul listei, pe poziţia 1, o pictură celebră, „Natură statică cu cireşe”, semnată de Theodor Aman. Aceasta nu s-a aflat niciodată în patrimoniul Pinacotecii, aparţine Muzeului Brukental din Sibiu şi a fost expusă la mai multe expoziţii de pictură, inclusiv în Capitală.
Reacţie
Deşi i-a luat mai bine de o lună şi jumătate să ne răspundă, conducerea Muzeului Bucureşti ne-a comunicat: „Ultima identificare a picturilor din lista anexată (lista trimisă de EVZ cu „Natură statică cu cireşe” pe prima poziţie) a fost r