Expertii restauratori, coordonati de specialistii Iasicon, readuc la viata, una dintre minunile medievale ale Iasului: Biserica „Sf. Sava”. Monumentul dainuieste inca dinainte de atestarea documentara a orasului. Se respecta cu sfintenie tehnicile de construire din urma cu 600 de ani, fiind scos, de exemplu, cornierul de la geamuri, pus pe vremea comunistilor.
Una dintre cele mai importante biserici iesene va fi inaugurata in doar cateva saptamani. Construita aparent inainte de prima atestare documentara a Iasului, biserica Sfantul Sava isi recapata in aceste zile stralucirea din secolele trecute. La restaurare au lucrat echipe mixte, conduse de specialistii Iasicon.
Dupa mai multi ani de lucrari, biserica Sfantul Sava va fi deschisa din nou pentru vizitatori. Lucrarile de consolidare si restaurare vor fi finalizate in doar careva saptamani iar cladirea va fi reintrodusa in circuitul bisericesc. ”Va urma sfintirea lacasului, la o data pe care o vor stabili inaltii prelati”, a declarat Sebastian Todica, inginer in cadrul Iasicon si responsabil de santier. Lucrarile de restaurare efectuate au fost complexe, si au vizat atat consolidarea efectiva a cladirii, cat si refacerea picturii si a mobilierului. ”Acesta este motivul pentru care s-a lucrat cu echipe mixte de specialisti, agreate atat de Ministerul Culturii, cat si de Biserica”, a adaugat Todica.
Arata ca pe vremea lui Stefan cel Mare
Constructie monumentala unica in Moldova, care imbina elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldovenesti si muntenesti, actuala biserica Sfantul Sava a fost construita pe ruinele unei biserici mai vechi, care ar putea data de dinainte de prima atestare documentara a Iasului. ”Biserica este din piatra iar una dintre turle este din caramida. Lucrarile de consolidare au fost complicate, pentru ca piatra si caramida au rezistente