În zona centrală există fluctuaţii de chiriaşi pentru spaţii comerciale, în vreme ce operatorii cu unităţi aşteaptă revitalizarea zonei şi apariţia unor artere de shopping.
Ultracentral, preţurile cu care sunt scoase spaţiile pe piaţă ajung la 30-40 euro/mp la Cluj, potrivit agenţiilor imobiliare locale, dar în zona adiacentă unităţile pot fi închiriate mult mai ieftin.
„În Cluj-Napoca, în zona Republicii, un magazin de 45 mp poate fi închiriat cu puţin peste 12 euro/mp, adică aproape 550 de euro pe lună. Proprietatea face parte dintr-o vilă. După capitală, pe al doilea loc în topul oraşelor cu cele mai mari chirii practicate în zonele centrale se situează Timişoara. Aici, preţurile cerute de proprietari pornesc de la 18-20 euro/mp. Constanţa se situează pe ultimul loc în rândul oraşelor analizate la capitolul cele mai mari chirii. În oraşul de la malul mării, un spaţiu de 140 mp, situat în apropiere de Bulevardul Tomis, poate fi închiriat cu 7,5 euro/mp", arată un studiu al portalului SpatiiComerciale.ro, pe baza anunţurilor din baza proprie de date.
Capitala se detaşează clar de oricare alt oraş din ţară: în zona centrală a Bucureştiului, spaţii comerciale situate pe străzi secundare pot fi închiriate şi cu 20 euro/mp lunar, însă pe marile artere comerciale preţurile pornesc de la 50 euro/mp/lună. „Mai mult decât orice alt sector al pieţei imobiliare, segmentul spaţiilor comerciale este deosebit de susceptibil la factorul localizare, ca urmare a dependenţei vânzărilor de traficul pietonal. Astfel, deşi situate teoretic în aceeaşi zonă, două proprietăţi pot avea preţuri extrem de diferite, în funcţie chiar de pe ce parte exactă a străzii sunt amplasate", spun reprezentanţii SpatiiComerciale.ro.
În Cluj, cele mai căutate şi mai scumpe spaţii sunt cele situate în zona centrală, de-a lungul arterelor majore de trafic ori în zonele studenţeşti