Sindicaliştii din sănătate ameninţă că ies în stradă, nemulţumiţi că nu şi-au primit toate drepturile salariale. Oamenii se plâng că există spitale unde s-au plătit doar jumătate din salarii sau unităţi sanitare în care sporurile şi tichetele de masă nu au fost acordate. Dacă se va ajunge la grevă, spun sindicaliştii, responsabilitatea o poartă guvernanţi, care nu sprijină sistemul sanitar.
La spitalul municipal din Gherla tichetele de masă nu au mai fost plătite de mai bine de jumătate de an. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că asta înseamnă o reducere dramatică a veniturilor, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici.
"Aceste tichete ar fi fost benefice pentru că salarizarea noastră nu este cea mai grozavă. Cele cu studii medii superioare iau în jur de 1.000-1.400, sunt salarii sub 800, infirmierele 700 şi 800 şi. Bonurile ne-ar fi prins extraordinar de bine", a precizat Marta Mihalcea, lider sindical la Spitalul Gherla.
Situaţia este similară şi la spitalul din Huedin, unde s-a suspendat acordarea de bonuri de masă, dar şi în alte unităţi sanitare din ţară. Sindicaliştii cer guvernului să intervină de urgenţă.
"Sunt judeţe unde, la nivelul unor unităţi sanitare, nu s-au acordat în totalitate sporurile salariale. Sunt unităţi unde drepturile salariale s-au acordat numai la jumătatea valorii cât trebuia să se acorde. Solicităm guvernului României analizarea în regim de urgenţă a acestor aspecte semnalate", a specificat Ştefan Roman, lider Sanitas Cluj.
Liderii Sanitas vor avea o întâlnire la nivel central pentru a decide ce măsuri de protest vor fi luate. Ei nu exclud izbucnirea unor greve spontane.
"Noi vom respecta legislaţia în vigoare, vom declanşa acţiuni graduale, dar nu putem fi responsabili pentru acţiuni spontane care se pot isca pe fondul acestor nemulţumiri în unele unităţi sanitare", a adăuga