Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a publicat ieri, pe site-ul instituţiei, lista copiilor admişi în clasa pregătitoare în prima etapă de înscrieri.
În judeţ, au fost ocupate 7.801 locuri (2.759 rămânând neocupate), la 152 de şcoli. Totodată, în urma derulării primei etape de înscrieri, 105 cereri depuse de părinţii micuţilor au rămas nesoluţionate. La nivelul judeţului Iaşi, sunt 462 de clase pregătitoare, din care 135 sunt în regim simultan, iar 327 sunt întregi. În oraş, pentru cea de a doua etapă de înscrieri, mai sunt valabile doar 406 locuri, mai bine de jumătate dintre ele fiind la unităţile de educaţie private. Cele mai multe locuri libere la învăţământul de stat, 69, au rămas la Şcoala Generală „Dimitrie Sturdza“, 22, la Şcoala „Elena Cuza“, 20, respectiv 18, la „Ion Neculce“ şi „Carmen Sylva“. Dacă la oraş bătălia părinţilor pentru un loc la şcoala dorită a fost acerbă, în mediul rural multe dintre unităţile didactice n-au reuşit să-şi acopere numărul de locuri disponibile. De exemplu, în şcolile din localităţile Ciohorăni, Grozeşti, sau Sticlăria, n-au fost înscrişi nici măcar 20 de elevi.
Potrivit unui top 50 al concurenţei, întocmit de specialiştii Ministerului Educaţiei Naţionale, două unităţi didactice ieşene, Şcoala Gimnazială „George Călinescu“ şi Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir“ ocupă locurile 4, respectiv 5, în timp ce Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ şi Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu“, ocupă locurile 30, respectiv 50. Şi la nivelul judeţului Iaşi, într-un top asemănător, unităţile amintite ocupă primele locuri, urmate de şcoli precum „Alexandru cel Bun“, colegiile „C. Negruzzi“, „Gh. Mârzescu“, „Nicolae Iorga“, „B.P. Haşdeu“ şi Şcoala Gimnazială „Şt. Bârsănescu“. A doua etapă de înscriere este programată pentru perioada 8-17 mai, şi se adresează părinţilor ai căror copii n-au fost cuprinşi într-o şcolă în prima etapă.
I