La începutul săptămânii, doi ieşeni au contactat poliţia după ce au fost înşelaţi prin metoda „accidentul rutier“, metodă cunoscută foarte bine de către oamenii legii.
Luni, în jurul orei 8.00, poliţiştii ieşeni au fost sesizaţi în scris de către G. Georgeta, de 56 de ani, din Iaşi, despre faptul că pe 29 aprilie, o persoană necunoscută a contactat-o telefonic şi a încercat să o înşele cu suma de 8.000 lei, folosind metoda accidentul rutier, dar n-a reuşit, întrucât femeia a luat legătura cu fiul ei, realizând astfel că este victima unei tentative de înşelăciune. S-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune, conform art. 20 raportat la art. 215 din Codul Penal.
În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie au fost sesizaţi de către un bătrân de 72 de ani, din municipiul Iaşi despre faptul că a fost înşelat prin aceeaşi metodă, cu suma de 10.000 de lei, pe care a depus-o într-un cont bancar. Ulterior, când acesta l-a contactat pe fiul său, care locuieşte înGermania, a constatat că situaţia nu este reală. S-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune conform art. 215 din Codul Penal.
Reprezentanţii IPJ recomandă ieşenilor o serie de măsuri pentru identificarea unei persoane care doreşte să-i înşele.
Persoanele care regurg la astfel de fapte sunt actori foarte buni, care îşi dezarmează victimele cu o aparenţă de „băiat de treabă“. Dincolo de această faţadă se află un infractor care posedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa cu propunerile lui. Infractorul tipic nu are moralitate, este adesea violent, adaptabil la orice situaţie şi crede că victimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins, el va acţiona din nou.
În ceea ce priveşte partea vătămată, poliţiştii spun că oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră