Luxemburg se pregateste sa renunte la statutul sau de off-shore. Guvernul promite să dezvăluie informații despre conturile companiilor multinaționale autorităților financiare din UE și SUA deși, în urmă cu câteva săptămâni, a promis ca nu va face asa ceva. Decizia a fost luata sub presiunea țărilor europene, recunosc reprezentantii Marelui Ducat.
Ministrul de finante al ducatului de Luxemburg, Luc Frieden, a anuntat că guvernul este gata sa extinda lista conturilor negociata prin Acordul de divulgare a infomatiilor semnat cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, scrie Financial Times. În timp ce acordul in cauza se referea stric la conturile persoanelor fizice, în viitor, potrivit lui Frieden, sub incidenta acestuia vor cădea si conturile companiilor multinaționale.
Secretului bancar este in prezent cel mai popular serviciu al Marelui Ducat de Luxemburg. Activele sectorului bancar din țară sunt de 3.000 de miliarde de euro, de 22 de ori mai mult decât PIB-ul statului.
Investițiile străine directe în Luxemburg în 2012 au reprezentat 2.280 miliarde de dolari, potrivit datelor OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), inclusiv mari companii precum Amazon si Skype. Din aceasta suma, in economia reală au intrat doar 122 miliarde $
În urmă cu doi ani, Luxemburg se afla in top trei cele mai sigure tari dpdv al protectiei informațiilor despre investitori, potrivit datelor Tax Justice Network (TJN). Pe primul loc se afla Elveția, urmata de Insulele Cayman. Dar, în ultimii ani, presiunea din partea UE si SUA asupra acestor țări a crescut dramatic. La începutul anului 2013, Insulele Cayman au fost de acord să divulge datele privind companiile și fondurile speculative inregistrate pe insule.
Luxemburg este al doilea off-shore de pe lista care a cedat sub presiunea comunitatii internationale. Ducatul a devenit cen