Considerata un condiment cu proprietati benefice asupra sanatatii, scortisoara poate provoca neplaceri majore. O demonstreaza nenumaratele solicitari primite de centrele de toxicologie americane, care au in prim plan ingerarea condimentului.
Pentru linistea gospodinelor, este important sa mentionam ca banala scortisoara nu are efecte nocive in limitele normale de consum. Problema intervine atunci cand se exagereaza in privinta cantitatii, lucru sesizat si de tinerii americani, care au ales sa faca din inghitirea scortisoarei cea mai apreciata provocare.
"Provocarea scortisoarei", asa cum se numeste fenomenul care face valuri printre americani, presupune "administrarea" unei linguri de scortisoara in mai putin de un minut, fara niciun strop de lichid. Deosebit de periculos, acest joc a adus deja cativa adolescenti pe patul de spital, problemele respiratorii ajungand pana la cedarea plamanilor si necesitatea suportului ventilator.
Cunoscuta in mediul online, unde s-a propagat cu o viteza incredibila, incercarea periculoasa a reusit sa fie tinuta departe de ochii parintilor si profesorilor din Statele Unite, relateaza in revista Pediatrics cercetatorii de la Universitatea de Medicina Miller din Miami, citati de Medical News Today.
"Pornind de la impactul in social-media, presiunea de grup si alura de cel mai la moda joc, provocarea scortisoarei a devenit o problema reala pentru medicii pediatri si parinti, care incearca sa consilieze copiii si adolescentii cu privire la riscurile acestei incercari", a declarat Steven E. Lipshultz, profesor de pediatrie la Institutul Batchelor.
Scortisoara este o pudra compusa din fibre celulozice care nu se dizolva, putand provoca leziuni ale plamanilor si cailor respiratorii. Persoanele cu astm, fibroza pulmonara chistica, boli pulmonare cronice sau hipersensibilitate la condi