Restanţele populaţiei şi firmelor către bănci continuă să crească. Creditele neperformante în valută au avut cea mai mare creştere în Dolj, de 19 milioane de lei în luna februarie faţă de ianuarie, iar, în Vâlcea, au crescut rapid restanţele la împrumuturile în lei, cu 18 milioane de lei mai mult decât în luna precedentă.
Statisticile Băncii Centrale arată că 700.000 de români aveau mai mult de un milion de restanţe la bănci, la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.
Locuitorii Olteniei şi firmele care activează în această regiune a ţării se încadrează în tendinţa la nivel naţional de extindere a restanţelor la credite. Oltenii cumulează datorii din ce în ce mai mari către bănci, cu unele excepţii. Banca Naţională a României (BNR) a publicat structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali, adică populaţia şi agenţii economici. În luna februarie 2013 faţă de luna ianuarie, restanţele la creditele în lei au crescut în trei dintre cele cinci judeţe ale Olteniei, pe când creditele în valută neplătite la termen sunt şi mai multe şi cuprind toate cele cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
Doljul, fruntaş la creditele neperformante în valută
Dacă la împrumuturile în lei Doljul stă cel mai bine din Oltenia, în sensul că volumul creditelor neperformante în moneda naţională s-a redus considerabil cu 16 milioane de lei faţă de luna ianuarie a anului, situaţia este dezastruoasă la împrumuturile în valută. Doljenii şi firmele care s-au împrumutat mai demult în euro nu au putut să-şi mai achite la timp creditele. Aşa se face că, potrivit ultimelor statistici ale BNR, în luna februarie restanţele la creditele în valută au crescut cu 19 milioane de lei faţă de perioada precedentă analizată. Acesta este cel mai mare avans al creditelor în valută neplătite la termen din