Din cauza locurilor de muncă slab remunerate, tot mai mulţi şomeri refuză să se angajeze
Sute de locuri de muncă sunt anunţate lunar ca fiind vacante. De asemenea, sunt frecvent organizate târguri de joburi cu zeci de firme participante. Cu toate acestea, numărul şomerilor rămâne constant în judeţul Satu Mare. Specialiştii spun că de vină ar fi discrepanţa dintre aşteptările şomerilor şi ofertele de pe piaţa muncii, salariile prea mici, dar şi munca la negru.
După calculul hârtiei, la nivelul judeţului Satu Mare nu mai puţin de 40 de şomeri se bat pe un loc de muncă. Cel puţin acest lucru reiese din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare. Concret, la cei 7.566 de şomeri există numai 189 locuri de muncă, de unde reiese şi raportul amintit mai sus. Cu toate acestea, când sunt trimişi la muncă majoritatea şomerilor bat în retragere.
Potrivit legii, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să îşi caute un loc de muncă. În momentul în care AJOFM le găseşte o slujbă prin intermediul bazei naţionale de date, şomerii sunt obligaţi să o accepte. Pe de altă parte, mult mai mulţi sunt cei care au găsit tertipuri prin care să păcălească legea. Mai exact, nu ei refuză un loc de muncă, ci fac în aşa fel încât angajatorul să le refuze angajarea. Cea mai simplă scuză este aceea că nu pot lucra în trei schimburi sau că au probleme în familie sau că nu au cu cine lăsa copiii. Sunt cazuri în care, pur şi simplu, nu pot fi trimişi la lucru. Şi asta pentru că nu au nicio pregătire. Lucru şi mai grav, sunt unele persoane care au doar câteva clase făcute sau pentru că fac în aşa fel încât angajatorul să îi refuze. Unii spun că nu pot lucra în schimbul trei, alţii că nu au cu ce să ajungă la locul de muncă.
În tot acest timp, cheltuielile alocate de la bugetul de stat pentru protecţia şomerilo