350 de lei a costat o gigacalorie produsa de centrala pe gaz, in timp ce la Dalkia, cu tot cu subventie, pretul a fost de 265 lei/Gcal. Vestea trista este ca, pana in 2018, pretul gazelor va creste cu 50%, in timp ce incalzirea in sistem centralizat va ramane relativ constant.
Ce e mai rentabil, sistemul centralizat de termoficare sau centrala termica pe gaz? In ultimii 15 ani, iesenii si-au pus aproape in fiecare an aceasta intrebare.
Mult timp raspunsul a fost in favoarea centralei pe gaz. De doi ani, de cand Dalkia a preluat sistemul public de termoficare din Iasi, datele s-au schimbat radical. Investitiile in retele, eficienta in exploatare, dar si un management performant au dus la rasturnarea situatiei. In iarna ce tocmai s-a incheiat, iesenii racordati la Dalkia Termo Iasi au platit mai putin pentru caldura decat cei cu centrala termica, cu procente intre 11 si 24%. Mai ieftin la Dalkia Calculele facute pentru iarna trecuta arata ca gigacaloria produsa in sistemul centralizat de termoficare a costat 313 lei (din care populatia a platit doar 265 lei, diferenta fiind suportata de bugetul local), in timp ce gigacaloria produsa de o centrala individuala pe gaz a fost, in medie pentru Iasi, de 350 de lei. Astfel, diferenta in favoarea sistemului centralizat a fost de 11%. Daca luam in calcul pretul platit de populatie, dupa subventionarea de la buget, diferenta in favoarea Dalkia a fost de 25%. Adica, in sistemul centralizat, iesenii au platit asta iarna cu un sfert mai putin decat cei care au centrala termica. Creste pretul gazului Potrivit estimarilor facute de specialisti, diferenta in favoarea Dalkia va creste in urmatorii sase ani. Memorandumul incheiat in iunie 2012 de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gaze naturale 2012-2018, va face ca pretul gigacaloriei pro