Un studiu efectuat de doi economişti străini arată că Republica Moldova are o politică fiscală echilibrată, ca să nu depindă de finanţatorii externi
În ultimii ani, Moldova beneficiază de o importantă asistenţă externă. Datele oficiale arată că din 2009 şi până la finele anului 2012, ţara noastră a atras ajutoare financiare externe pentru proiecte în valoare de circa 1,58 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani vin de la UE, iar o mare parte din asistenţă e destinată suportului bugetar.
O politică fiscală echilibrată
Un studiu realizat de doi economişti străini, Gnel Sedrakyan şi Yiannis Hadziyiannakis, arată că fără suportul bugetar străin „deficitul fiscal ar fi fost în anii 2010-2011 de două ori mai mare, iar în 2012 - de trei ori“. Totodată, experţii au calculat că suportul bugetar al UE a asigurat în 2012 circa 19% din banii necesari pentru cheltuielile capitale finanţate de la bugetul de stat.
Potrivit celor doi cercetători, de o asistenţă similară au beneficiat în această perioadă şi alte state postsovietice. Experţii au comparat Republica Moldova cu două ţări cu caracteristici economice similiare: Armenia şi Kârgâzstan şi au constatat că autorităţile de la Chişinău duc o politică fiscală mult mai echilibrată. Astfel, ţara noastră n-a ajuns să depindă excesiv de finanţarea externă, cum e cazul celorlalte două state.
„Suportul bugetar UE are o importanţă nu doar financiară, ci şi de imagine pentru Republica Moldova, având în vedere aspiraţiile de asociere şi de aderare la UE“, notează cei doi economişti.
Ajutor imprevizibil, cu multe condiţii
În acelaşi timp, experţii constată anumite probleme legăte de numărul excesiv de mare de condiţii impuse pentru alocarea banilor, dar şi de imprevizibilitatea acordării acestei asistenţe. „În anii 2010 şi 2011, 21% şi, respectiv, 31% din granturile UE au fost acordate în luna decembri