Premierul Victor Ponta a precizat, în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi, că ar putea fi redeschisă Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin Baia Mare, prin transformarea creanţelor înregistrate de această societate către stat în acţiuni.
Titlurile vor intra în portofoliul AAAS.
"Vreau să adoptăm în continuare toate deciziile necesare pentru a sprijini redeschiderea unor companii. Astăzi cred că avem pe ordinea de zi ordonanţa referitoare la Remin Baia Mare, transformarea creanţelor statului în acţiuni şi transferate către AVAS(Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS, n.r.). Înţeleg că există un investitor important care poate redeschide Reminul şi asigură o investiţie importantă şi locuri de muncă",a spus şeful Cabinetului.
Totuşi, pe ordinea de zi anunţată nu figurează niciun document privitor la redeschiderea Remin Baia Mare.
În 2006, Remin înregistra o datorie de peste 853.000 de dolari, preluată de la fosta Distrigaz Nord. În acelaşi an, Ministerul Economiei a închis compania Remin şi a împărţit activele societăţii prin înfiinţarea firmei Econord, care avea ca principală atribuţie reorganizarea activităţii Remin.
Astăzi, premierul Victor Ponta a declarat că Remin şi-ar putea relua activitatea, în condiţiile în care compania a stârnit atenţia unui investitor. În septembrie 2012, şeful Guvernului a dispus un control la Remin, după ce conducerea companiei şi cea a Confederaţiei Meridian au reclamat interese ale Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a declanşa procedura de lichidare, miza fiind vânzarea sub preţul pieţei a 500.000 de tone de pirită auriferă. Din aceasta ar putea fi extrase 5 tone aur şi 100 de tone de argint, potrivit specialiştilor. ANAF are de recuperat de la Remin aproximativ 100 de milioane de euro.
Remin deţine terenu