Mugur Isărescu: Rezerva de aur nu mai trebuie să crească. Ori de câte ori s-a depăşit nivelul de 100 de tone, "România a păţit ceva"
Cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011
BNR nu a mai cumpărat aur după anul 1999, de când a fost introdusă TVA, care a făcut ca aurul din intern să fie mai scump cu 24%
Rezerva de aur a României este suficientă pentru moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României afirmând ieri că nu o va creşte din superstiţie, pentru că ori de câte ori s-a depăşit nivelul de 100 de tone "România a păţit ceva".
"Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat ieri Isărescu la Simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu", cu tema "Aurul în istoria băncilor centrale", ediţia a XXI-a, găzduit de BNR.
Guvernatorul BNR a avut mai multe astfel de intervenţii în care a arătat că nu este nevoie de creşterea rezervei de aur a României.
Unul dintre motivele pentru care, în prezent, guvernatorul BNR consideră că rezerva naţională de aur nu ar trebui să fie mărită ar putea fi faptul că, după 12 ani consecutivi de apreciere - până în luna septembrie a anului 2011, când a atins preţul-record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram) - cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
Cu toate acestea, cotaţiile sunt mult peste cele din urmă cu opt ani, când uncia se tranzacţiona la circa 400 de dolari.
Începând cu 1880, când s-a înfiinţat B