Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România ne sfatuieste cum sa alegem produsele pentru masa de Paste respectiv, mielul si cozonacul, pentru a ne proteja şi de eventuale toxiinfecţii alimentare generate de alimentele în curs de alterare.
Carnea de miel
Este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparata numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.
Cum se recunoaşte carnea de miel proaspătă?
Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simt: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:
aspectul: la carnea proaspătă suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă;
culoarea: la suprafaţă este roz, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristica speciei şi regiunii anatomice;
consistenţă: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
grăsimea: albă şi compactă;
măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.
Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).
Preţul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în oraşel