Cei care nu protejează natura când merg la picnic riscă amenzi între o sută şi cinci mii de lei. Pentru că an de an, de 1 Mai şi de Paşti, sute de mii de români ies în natură pentru a sărbători la grătar sau la picnic, ONG-urile de mediu fac apel ca aceste ieşiri să fie însoţite de obiceiul de a strânge gunoaiele în saci şi a le transporta până la containerele special amenajate pentru colectarea deşeurilor.
Legea picnicului, adoptată anul trecut vine în apărarea naturii. Românii trebuie să ştie că picnicurile pot fi organizate numai în zone special amenajate, unde există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic, iar aprinderea focului este permisă.
Persoanele care merg la picnic au mai multe obligaţii: să nu distrugă, să nu modifice şi să nu degradeze panourile, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, dar şi să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele aflate special în zonă.
Aruncarea deşeurilor în altă parte decât în locurile special amenajate se sancţionează cu amendă între două sute şi două mii de lei, iar pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător amenzile sunt între o sută şi cinci sute de lei.
Cei care doresc să meargă la picninc trebuie să mai ştie că este interzisă folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 metri faţă de cursurile de apă, precum şi spălarea obiectelor în apele din vecinătatea zonei special amenajate.
De asemenea, ei au obligaţia să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă. În caz contrar, amenzile merg de la două mii până la cinci mii de lei.
Legea picnicului mai interzice şi hrănirea animalelor sălbatice ori rănirea lor sau distrugerea plantelor.
Cei care nu protejează natura când merg la picnic riscă amenzi între